Januari 2015: De militarisering van de Amerikaanse politie

De militarisering van de Amerikaanse politie

Door: Rick Smit, Algemeen Bestuurslid Marketing en Campagnes
 
De afgelopen maanden begint de Amerikaanse stad Ferguson steeds meer op een oorlogsgebied te lijken. Dit komt deels door de demonstranten die wegen afzetten en lokale winkels plunderen, maar vooral door de politie die zwaar bewapend rond loopt.  Het is op zijn zachts gezegd raar dat de politie met aanvalsgeweren en zwaar gepantserde voertuigen over straat gaat. Hoe kan het dat in een land waar “liberty” een heilig woord is de politie excessief optreed en zo veel macht heeft?
Het is niet nieuw dat de Amerikaanse politie steeds meer op een onderdeel van de krijgsmacht gaat lijken.  Het is een negatief bij product van jaren van investeringen in de politie. Investeren in de politie is op zichzelf niet negatief als het tegen criminaliteit is, maar zeker post-9/11 zijn de investeringen met toenemende maat gericht op het zwaarder bewapenen van de politie onder het mom van “homeland security”. Het wapentuig komt voornamelijk van het ministerie van defensie, Department of Defense, wat haar overbodige materialen weggeeft via het 1033 programma wat het Pentagon heeft ingezet. Dit zorgt er voor dat materiaal wat het leger gebruikt heeft in oorlogsgebieden als Afghanistan terecht komt bij de lokale politie.

Enkele voorbeelden van het materieel wat de politie departementen krijgen: aanvalsgeweren, zo genaamde “flashbangs” en pantservoertuigen. De pantservoertuigen zijn misschien wel een van de meest absurde cadeaus van het Department of Defense. Deze voertuigen worden Mine-Resistant Ambush-Protected vehicles genoemd afgekort MRAP. De MRAP zoals de naam al zegt is dus bedoeld om aanvallen van mijnen en bermbommen te kunnen weerstaan. In Afghanistan of Irak is dit wat je nodig hebt maar in een dorp met minder dan 2 moorden per jaar is het wel erg overdreven. De gemiddelde MRAP heeft agenten bewapend met aanvalsgeweren, kogelvrije vesten en soms zit er zelfs een zwaar machine geweer op de MRAP bevestigt. Als we dit vergelijken met de Nederlandse politie uitrusting zie je het schokkende verschil. Zo beschikt de standaard politie auto in Nederland onder andere over krijt, oranje kegels, een AED, wapenstok, dienstwapen, portofoon en zelfs een teddy beer. Als er een incident plaats vindt waarbij speciale middelen vereist zijn zoals een waterkanon bij rellen dan kan daar om gevraagd worden. De MRAP wordt in de Verenigde Staten steeds vaker voor kleine incidenten ingezet. Het is steeds vaker de standaard, niet de uitzondering.

De politie is er om de burger te beschermen en de openbare orde te bewaken, niet om burgers te intimideren of als paramilitaire organisatie op te treden. De militarisering van de Amerikaanse politie is een zorgwekkende trend. De Verenigde Staten dat zich als het land van de vrijheid proclameert kan beter investeren in echte vrijheid in plaats van het maken van een politiestaat.