Februari 2019: Kernenergie, het onbesproken reddingsmiddel

Kernenergie, het onbesproken reddingsmiddel

Door Joep Lahaye, Commissie Politiek

 

Wij hebben in Nederland niet zo veel met kernenergie. Politici vinden het geen oplossing en veel organisaties zetten zich af tegen kernenergie, maar waarom?  Kernenergie is een van de schonere oplossingen voor energieprobleem en in tegenstelling tot zonne- en windenergie neemt heb minder ruimte in. Daarbij, kernenergie is beter ontwikkeld dan we denken en het kan bijdragen aan een drastische vermindering van uitstootgassen.

 

Oké, even de feiten op een rijtje: de kerncentrale in Borsele zorgt voor 3 procent van de Nederlandse energie. Om een kerncentrale van dezelfde grootte te plaatsen zou nu 5 miljard begroot moeten worden. De CO2 uitstoot van kernenergie ligt lager dan die van de productie van zonnecellen, in tegenstelling tot windturbines veroorzaakt het geen geluidsoverlast en kernenergie is niet afhankelijk van de aan-/afwezigheid van zon of wind. Dus bij een windstille, bewolkte dag werkt het nog steeds in tegenstelling tot wind en zonne-energie.

 

Echter, kernenergie produceert wel 1,5 kubieke meter hoogradioactief kernafval en 100 kubieke meter laagradioactief kernafval per jaar. Daarnaast is er kans (zeer klein) op een meltdown. Maar die rampen hebben meestal niet zo veel doden. In Tsjernobyl heeft de meltdown en de straling 77 mensen het leven gekost en in Fukushima 1 persoon en je zou kunnen zeggen dat die centrales oud en slecht gebouwd waren. Terwijl 26.000 mensen zijn overleden door het doorbreken van een dam voor een waterkrachtcentrale. Zonne- en windenergie zijn gevaarlijker dan kernenergie door ongelukken bij het bouwen. Daarentegen duurt het wel 6 jaar voor een kerncentrale is gebouwd.

 

Windenergie is goedkoper dan kernenergie variërend van 7 tot 9 cent per kWh op het land en rond de 14 cent per kWh op zee. Wind op zee is iets duurder dan kerncentrales op land want de prijs voor elektriciteit van kerncentrales op land is ongeveer 13 cent per kWh.

 

Dus uiteindelijk is het zo dat kerncentrales weinig uitstoten, niet veel ruimte innemen en redelijk veilig zijn. Maar het is wel een van de wat duurdere oplossingen. Het is geen kortetermijnoplossing, maar wel een goeie oplossing.

 

Naar mijn mening is het een eventuele oplossing waar zeker naar gekeken moet worden en niet te makkelijk moet worden afgedaan met argumenten zoals dat het gevaarlijk is en dat er veel afval van komt. En daarbij moeten we wat doen als er geen wind of zon is. We weten niet welke nieuwe energie soorten de toekomst gaat brengen, maar een ding is zeker: we moeten er nu een oplossing voor vinden en als we niet snel handelen is het te laat. Een goede energiebron voor de komende 50 jaar is kernenergie of in ieder geval een combinatie ervan met andere bronnen.