Maart 2019: Moet de overheid vaccinatie verplicht maken?

Moet de overheid vaccinatie verplicht maken?

Auteur: Tim Janse, Commissie Politiek

 

“TO VACCINATE or not to vaccinate”, zou waarschijnlijk de openingszin van Hamlet’s beroemde speech zijn geweest als Shakespeare in de 21e eeuw had geleefd. Dit is ook een vraagstuk waar veel ouders zich tegenwoordig over buigen.

 

Spijtig genoeg lijkt er een hype te ontstaan om kleine Mark en Klaas niet te laten inenten.

Deze conclusie wordt meestal onderbouwd met een ‘Google search’ van twee uurtjes. Ondanks dat ik het spijtig vind dat mensen er niet voor kiezen om hun kind te laten vaccineren, wil ik wel vooropstellen dat ik vind dat de eindbeslissing altijd bij de ouders moet liggen!

 

Helaas denkt politiek Nederland hier heel anders over. De VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben zelfs geopperd om boetes of inhoudingen op toeslagen op te leggen als ouders besluiten om hun kind niet te laten vaccineren. Meneer Dijkhoff is zelfs van mening dat de Nederlandse overheid een vaccinatieplicht moet invoeren en dit is iets wat ik zeker niet bij een Liberale partij vindt horen.

 

Nu is het natuurlijk logisch dat politiek Nederland het liefst ieder kind netjes gevaccineerd ziet omdat ze er zelf allemaal heilig van overtuigd zijn dat alle vaccinaties het beste voor hebben met de kinderen. Al is naar mijn mening de enige taak van de overheid om zoveel mogelijk te informeren en activeren, zonder zich letterlijk met de besluitvorming bezig te houden.

 

Stel u zich eens voor dat de overheid ongevaccineerde kindertjes gaat buitensluiten van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, dan hebben we binnen no time hier in Nederland pop-up kinderdagverblijven voor ongevaccineerde kindertjes. Als er dan een kind ziek wordt dan wordt het hele kinderdagverblijf ziek met alle gevolgen van dien…. Had je diezelfde kinderen niet uitgesloten van de “normale” voorzieningen dan was er vrij weinig aan de had geweest, omdat de rest van de kindertjes wel netjes hun vaccinaties heeft gekregen. Waardoor de kans op verspreiding beperkt wordt. Daarnaast zou je de kinderen waarvan ouders afhankelijk zijn van de toeslagen een mindere jeugd geven. Ieder kind in Nederland heeft het recht om vrij en gelukkig op te groeien en zeker de kinderen die waarschijnlijk nooit de puberteit halen.

 

Volgens de Nederlandse wet mag een kind na zijn/haar 12e levensjaar zelf in overleg met een arts en mits goed onderbouwt, zonder medeweten van zijn/haar ouders medische besluiten nemen. Dit kan door de overheid versoepeld worden, waardoor het halen van vaccinaties makkelijker wordt. Daarnaast ook nog eens meer educatie over de voordelen van de vaccineren te geven op de basisscholen (dit vanaf groep 7) is naar mijn mening een betere oplossing. Zelf snap ik al die heisa niet zo, het is een #-beweging, binnenkort is de hype waarschijnlijk over. De mensen die er echt bezwaar tegen hebben en hun kind onthouden van vaccinaties doen dit toch wel of de overheid het ze nu verplicht of niet en tja… als er dan op een anti-vaccinatie kinderdagverblijf de polio uitbreekt, zijn de rapen gaar.