Politici in Nederland bedrijven steeds vaker feitenvrije politiek. “Wij willen met ons initiatief een tegenbeweging op gang brengen”, aldus Rutger de Ridder, voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. De JOVD lanceerde vanmiddag dé website waarop Nederlanders uitspraken van politici kunnen gaan factchecken in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. 

“Populisten als Wilders en Krol creëren een schijnwerkelijkheid. Ze voeren discussies en debatten op basis van onderduikgevoelens en niet op basis van feiten. Politici moeten met feiten debatteren, juist in campagnetijd!", aldus de JOVD-voorzitter.
 
Rutger de Ridder: "Wij starten een beweging tegen Alternative facts en feitenvrije politiek. Onder de naam #NLcheckt vragen wij Nederlanders om politici te gaan factchecken. Samen brengen wij de feiten terug in de politiek!"

#NLcheckt (nlcheckt.nl) is naar het idee van de succesvolle Amerikaanse website politifact.com. In aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS beoordeelde PolitiFact de uitspraken van bijvoorbeeld Trump en Clinton.