Op donderdag 12 april was onze Landelijk Voorzitter, Splinter Chabot, te gast bij Radio NPO 1. Bij het programma Spraakmakers schoof hij aan als Spraakmaker van die dag. Van half 10 tot half 12 werden er verschillende onderwerpen besproken. Onder andere kwam de Syrische oorlog, het VMBO/mbo-onderwijs, het twitteren van politici en de privacy schending van Facebook voorbij.


Over de Syrische oorlog was de boodschap vanuit JOVD-oogpunt helder: de JOVD is altijd voorstander van (internationale) vredesmissies, maar dan moet het wel een missie zijn waarbij vrede en veiligheid gebracht kunnen worden. De situatie in Syrië is echter zo ingewikkeld, dat dat niet 1,2,3 te regelen is. Een boodschap vanuit de internationale gemeenschap om het inzetten van chemische wapens tegen te gaan werd besproken. De vraag die de JOVD daarbij wel stelde: hoe worden de burgers die elke dag martelingen, bombardementen en afslachting moeten meemaken, geholpen?


Wat betreft Facebook; de JOVD is de privacywaakhond van Nederland, dus dat Facebook nu doet kan volgens de JOVD niet door de beugel. Kortgezegd: Lubach heeft gelijk. Toch gaven we aan dat de ‘onze generatie’ voor veel afhankelijk is van Facebook. Een eerste stap om een beetje af te kicken van Facebook: verwijder de app van je mobiel.


Er wordt te vaak neergekeken op het VMBO en MBO. Dat was de mening van de JOVD. Samen met Corine Korrel van VMBO On Stage werd daar uitvoerig bij stilgestaan. Waarom de JOVD nou juist graag VMBO On Stage als goed voorbeeld noemt om het aanzien van het VMBO meer op te krikken? Omdat VMBO On Stage een project is waarbij jongeren in aanraking worden gebracht met (lokale) ondernemers en bedrijven, op die manier creeëren ze een netwerk waar ze gebruik van kunnen maken en waardoor ze werk kunnen vinden wat bij hen past. Op deze manier krijgt het VMBO’ers én een terecht podium én wordt bedrijvigheid aangemoedigd.


Benieuwd naar alle fragmenten? En geïnteresseerd naar wat de JOVD nog meer heeft gezegd; luister het dan hier terug!