Vorige week woensdag, 2 mei, was onze Landelijk Voorzitter, Splinter Chabot, namens de JOVD te gast bij Spraakmakers, NPO Radio 1, als spraakmaker. Er werden verschillende inhoudelijke thema’s behandeld. Lees hieronder een kort overzichtje van de onderwerpen die zoal behandeld zijn, of ga via de link naar alle fragmenten toe!

Geen 4 mei voor mij

Een van de eerste onderwerpen was de (toen nog dreigende) actie van “Geen 4 Mei Voor Mij”. Onze Landelijk Voorzitter gaf aan dat het recht om te demonstreren enorm belangrijk is, maar de Nationale Dodenherdenking willen verstoren walgelijk is. Het is een belangrijk moment waarbij we miljoenen oorlogsslachtoffers herdenken. Als je zo’n beladen en emotioneel moment wil verstoren, zit er moreel gezien een steekje los. Daarnaast gaven we aan dat het geen wedstrijdje is tussen slachtoffers. Voor de JOVD was het heel erg simpel: eer de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten en gestreden. Onze generatie kent geen oorlog, 2 minuten per jaar stilstaan bij hen die dat mogelijk hebben gemaakt, moet toch het minste zijn dat we kunnen doen.

Religie en staat

In de uitzending kwam ook de scheiding tussen kerk en staat naar voren. Dit naar aanleiding van het idee van Defensie om een iftar-maaltijd te organiseren. In de uitzending ging het erover of dit wel of niet door Defensie, een overheidsinstantie, moest worden georganiseerd. Toen er naar de mening van de JOVD werd gevraagd, gaven we uiteraard aan dat iedereen mag geloven wat die wil geloven, maar als liberaal en JOVD’er, vinden wij de scheiding tussen religie en staat enorm belangrijk. Religie is een privéaangelegenheid. Splinter gaf aan dat of je nou op een man op een wolk of in een glitterking gelooft, dat allemaal mag, maar dat het niet de taak is van de overheid is om religieuze aangelegenheden te organiseren onder werktijd.

Kathalijne Buitenweg: Toekomst van Links

In de uitzending schoof ook Kathalijne Buitenweg aan, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, over de toekomst van links en haar speech die ze had gegeven bij het NIVON. Vanuit de JOVD gaven we aan dat haar speech niet per se alleen linkse onderwerpen bevat: haar verhaal over privacy was bij uitstek een liberaal onderwerp. Onder andere ons standpunt over de WIV-wet en de manier waarop sociale media invloed hebben, kwamen aan bod. We gaven daarnaast aan dat de duurzaamheidsproblematiek niet zo’n probleem hoeft te zijn. Zoals Jan Terlouw geregeld heeft gezegd: het is een probleem, maar een oplosbaar probleem. Technologische innovatie en de energietransitie zijn belangrijke schakels in het oplossen van deze problematiek en met dit kabinet moet dat goed komen.

Privacy & Facebook

Ook Facebook kwam weer even voorbij. Geteisterd door privacyschendingen en privacyschandalen. We gaven aan dat onze generatie, begin twintigers, zo afhankelijk is van Facebook omdat veel sociale contacten, chatgesprekken en uitnodigingen voor feestjes via Facebook lopen. Belangrijk is dat de politiek wat betreft privacy het heft in eigen handen houdt. Facebook probeert met eigen maatregelen tegen de politiek te zeggen ‘we doen het zelf wel’, maar privacy is voor liberalen té belangrijk om aan de bedrijven zelf over te laten. Het gaat niet over de kleur van het logo, maar over een fundamenteel principe.

Benieuwd naar de hele uitzending, de andere onderwerpen en wat er nog meer is gezegd? Luister het dan via de onderstaande link terug.