Eerste Kamerlid Sybe Schaap (VVD) is uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2016. De politiek filosoof ontvangt deze prijs vanwege zijn gevecht tegen het opkomende populisme en durft tegen de eigen partij in te gaan.
 
Voorzitter Rutger de Ridder: “Sybe Schaap is een liberaal in hart en nieren. Schaap waarschuwt de samenleving voor het opkomende populisme, heeft politiek lef, is kritisch op de PVV en is onafhankelijk in zijn denken. Hij schrijft, denkt en werkt keihard om onze rechtsstaat te verdedigen. Een échte liberaal!”
 
Schaap: “Ik voel mij vereerd! Sinds jaar en dag vecht ik met hand en tand voor een liberale samenleving waarin de vrijheden, rechten en plichten van het individu worden gewaarborgd door de staat en de instellingen die haar vertegenwoordigen. Deze prijs is een erkenning voor mijn werk!”
 
De Liberaal van het Jaar is een prijs die jaarlijks door de JOVD wordt uitgereikt aan een persoon die zich heeft ingezet voor belangrijke liberale waarden en ideeën. Eerdere winnaars waren onder meer Hans Teeuwen, Alexander Pechtold en Neelie Kroes. Vorig jaar ging de prijs naar cabaretier en televisiepresentator Arjen Lubach.De bekendmaking van de Liberaal van het Jaar werd live uitgezonden op Facebook. Ga naar www.facebook.com/jovdonline en bekijk de speech van Landelijk Voorzitter Rutger de Ridder.