Het gemeentebestuur van Urk plaatst haar eigen levensovertuiging boven de scheiding van kerk en staat. Dat concludeert de afdeling Flevoland van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). De
burgemeester van Urk heeft een ludieke actie van de JOVD verboden.

Op Urk is het niet toegestaan om in de nacht van zaterdag op zondag uit te gaan na middernacht. Dit in verband met zondagsrust. JOVD Flevoland acht een specifieke geloofsovertuiging geen relevante basis voor wetgeving, en maakt zich sterk voor de scheiding tussen kerk en staat. De overheid behoort een neutrale factor te zijn, aldus de jonge liberalen.

Om dit standpunt uit te dragen, was JOVD Flevoland van plan om duidelijk te maken dat uitgaan ook mogelijk is zonder eventuele overlast. Dit door middel van een ludieke actie, met vanaf zondag 0:00 een silent disco. ‘Uitgaan op zondag in de vroege uurtjes kan prima zonder overlast en met respect voor anderen’ aldus voorzitter Jori Faber. ‘Bovendien werkt de huidige wetgeving op Urk het illegale uitgaansleven in de hand.’ Hoewel iedereen in Nederland een manifestatie mag houden, probeert de gemeente Urk er alles aan te doen om onze manifestatie niet door te laten gaan. De manifestatie mag, op het laatste moment, enkel doorgang vinden op een locatie en tijdstip waar niemand mee bereikt kan worden. En dat heeft natuurlijk geen zin.

Op Urk is er wetgeving gebaseerd op geloofsovertuiging. Voor JOVD Flevoland is de scheiding tussen kerk en staat belangrijker. De vrijheid om uit te gaan, moeten jongeren gewoon krijgen. Ook na middernacht.

Foto: Markus Bernet