JOVD Rijnmond naar de Baltische Staten

Met veel trots kondigen wij aan dat de JOVD Rijnmond voor haar lustrumreis maar liefst drie landen gaat bezoeken! Ga van 6 tot en met 12 februari 2019 mee op reis naar het liberale Estland, het rustieke Letland en het historische Litouwen.

We starten de reis met een bezoek aan Tallinn, de hoofdstad van Estland. In deze stad valt de harmonie tussen oud en nieuw goed op. Zo zijn er veel historische bezienswaardigheden in de oude binnenstad 'Vanalinn', waaronder de oude orthodoxe Alexander Nevski kathedraal, het Dominicanenklooster en de Toomkirik kerk. Het is dan ook niet voor niks dat de historische binnenstad sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Daarentegen zijn wijken als Maakri en Kompassi moderne Europese wijken geworden, waar de invloeden uit het Sovjet-tijdperk steeds meer verdwijnen. Nog geen dertig jaar nadat het land verlost is van de communisten, staat Estland tegenwoordig bekend om haar liberale gedachtegoed.

We vervolgen onze reis per bus naar Riga, de hoofdstad van Letland. Evenals Tallinn komen wij hier terecht in een historisch centrum met voldoende bezienswaardigheden. Qua architectuur heeft de stad veel te bieden. Zo is bijvoorbeeld het 'Stille Centrum' bezaaid met gebouwen van art nouveau architect Michail Eisenstein, terwijl andere stadsdelen vooral Renaissance- of Russische invloeden tentoonstellen. Een echte blikvanger is de Petruskerk, veruit de hoogste kerk van Riga met zijn 123,5 meter. Net als in Tallinn zullen wij hier ook de toenemende Europese invloeden ontdekken.

Tot slot reizen wij af naar Vilnius in Litouwen. Wederom een stad met een historische binnenstad, waar één van de oudste universiteiten van Europa wordt gehuisvest! In Vilnius stuiten wij op veel goed behouden gebouwen uit de Baroktijd, met een grote hoeveelheid Katholieke en Orthodoxe kerken. Verder is Užupis een interessant stadsdeel om te bezoeken, een zo goed als onafhankelijke staat met de naam 'Republiek Užupis'. Jaarlijks wordt deze half-serieuze onafhankelijkheid gevierd op 1 april, waar Užupis een eigen munteenheid, gewoonten, verkiezingen en carnaval organiseert. Voor deze viering zijn wij dus helaas te vroeg.

Geïnteresseerd om lid te worden bij de JOVD Rijnmond? Mail dan naar promotie@jovdrijnmond.nl of kom gezellig langs!

Terug

Datum

06 feb 2019 - 12 feb 2019

Locatie

Baltische Staten, Baltische Staten

Aanvangstijd

08:00

Inschrijven via Facebook

Delen