Mei 2015 - Vrijheid

Vrijheid

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van Hitlers regime. De bevrijding, die we ieder jaar onder het genot van een drankje, muziek op het plaatselijke festival en, vaak het meest geliefde onderdeel, een stralende voorjaarszon vieren.
            In mijn nog jonge schrijverscarrière heb ik al meerdere malen over vrijheid geschreven. Ik heb ondervonden hoe gevoelig het is, wat voor verschillende vormen het kan aannemen en mijzelf gevraagd of ik eigenlijk wel weet wat vrijheid inhoud. Nooit heb ik het vanuit enkel politiek oogpunt bekeken, vooral omdat ik op dit gebied nog veel te leren heb. Want een belangrijk vraagstuk is het zeker; Hoe kunnen we vrijheid vergaren en beschermen? Nee, het is niet gemakkelijk. Maar wel belangrijk, zo belangrijk dat het ons vertegenwoordigd en beschrijft in onze naam.
            Het antwoord op de belangrijkste vraag die vrijheid opwerpt lijkt zich ook in onze naam (JOVD) schuil te houden: Democratie. Al brengt dat antwoord ook weer vragen met zich mee. Vinden wij dat iedereen evenveel vrijheid verdient? Ja, natuurlijk. Maar is het beschermen van onze eigen vrijheid belangrijker dan dat van een ander? En waar ligt de grens tussen veiligheid en privacy (vrijheid)? Het zijn vragen die in ons dagelijks leven steeds weer terugkomen. Mijn voorstel is dat alle JOVD’ers eens per jaar hun definitie van vrijheid onder de loep nemen. Wat betekent het voor ons. Focussen we misschien teveel op het middel in plaats van het doel?
            Realiseer je, eens per jaar, wat vrijheid nu eigenlijk echt voor jouzelf inhoud. Want hoewel vrijheid vanzelfsprekend voor ons lijkt, is dat toch niet zo. Of je nu een activiteit organiseert en over vrijheid debatteert of nadenkt over vrijheid tijdens de twee minuten stilte. Het is iets wat ons sterker maakt, als land, als vereniging en als persoon.

- Charlotte Fontijne
Student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Hiervoor schreef zij al over vrijheid:

De stilte spreekt (2012) en De zang van een vrije zwaan (2014).