Vrijheid van Meningsuiting

De JOVD maakt zich zorgen om de vrijheid van meningsuiting, die onverminderd onder druk staat. De vele recente voorbeelden van (poging tot) inperking van de vrijheid van meningsuiting, zoals de aangescherpte persregels in de Tweede Kamer en het strafrechtelijk onderzoek naar de bewerkte foto van James Foley, tonen dat volgens de JOVD aan.

Om aandacht te vragen voor dit probleem heeft de JOVD een digitale vrijdenkersruimte opgericht:  www.devrijdenkersruimte.nl. Deze site bevat enkele ‘vrijdenkers’ die ook door de fysieke ruimte van de VVD uitgelicht werden, zoals een werk van Gregorius Nekschot en een afbeelding van Theo van Gogh. Ook hangen er nieuwe controversiële personen in de ruimte, zoals Geert Wilders en Thomas von der Dunk.

Daarnaast verzet de JOVD zich tegen wetgeving die de vrijheid van meningsuiting onder druk zet, zoals het verbod op het boek ‘Mein Kampf’. Hoezeer dat boek ook te verwerpen is, het verbieden helpt niet. 

Voor politici en ambtenaren moet de vrijheid van meningsuiting wat de JOVD betreft zelfs worden verruimd. Politici moeten vrij hun mening kunnen uiten, niet alleen om de stem van de kiezer te laten horen maar ook omdat kiezers het recht hebben om te weten wat de exacte mening van een volksvertegenwoordiger of bestuurder is.

Ambtenaren hebben nu nauwelijks vrijheid van meningsuiting omdat politici verantwoordelijk zijn. Ook aan die beperking van de vrijheid van meningsuiting moet een einde komen.

Meer lezen? Klik hier en hier voor persberichten over de vrijheid van meningsuiting. Ook de liberaal van het jaar 2014 heeft te maken met de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast heeft de JOVD, samen met de Jonge Democraten (D66) en DWARS (GroenLinks) een statement gemaakt om haar steun te betuigen aan Charlie Hebdo, toen zij slachtoffer werden van een gruwelijke aanslag op de redactie in Parijs. Er werd toen een kolossale cartoon van Charlie Hebdo geprojecteerd op het 35 m2-bord op Den Haag Centraal.

Terug