Nadat in 2013 de peeskamers aan de Hardebollenstraat en het Zandpad leeg zijn komen te staan zit Utrecht zonder legale raamprostitutie. Ook de tippelzone bij de Europalaan staat op de helling. De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, vindt dat het sluiten van ramen geen oplossing is voor de problemen.

 

Prostitutie is in Nederland een legaal beroep. De gemeente beloofde bij de sluiting van de ramen dat dit niet het definitieve einde zou zijn van prostitutie in de Domstad. De tijdelijke sluiting zou slechts worden gebruikt om de rotte appels er uit te halen en vervolgens de peeskamers te heropenen.  De Utrechtse JOVD-voorzitter Roy van Run: “De heropening van de raamprostitutie laat veel te lang op zich wachten. Sinds 2013 zitten honderden vrouwen zonder veilige en schone werkplek.”

De gemeente heeft aangekondigd de tippelzone aan de Europalaan te willen verhuizen naar een nog nader te bepalen plaats in de stad. Van Run: “We hebben gezien dat de veranderingen rondom de raamprostitutie hebben geleid tot langdurige sluiting van de ramen, stijgende werkloosheid en prostituees die de illegaliteit in gaan. Hoe gaat het Utrechtse College van B&W voorkomen dat de verhuizing van de tippelzone niet leidt tot deze nadelige gevolgen? Een eerste basale voorwaarde hiervoor is dat de oude tippelzone pas afgebroken wordt op het moment dat de nieuwe locatie gereed is”.

De afgelopen jaren zijn er meerdere ideeën geweest om de ramen te heropenen. Verschillende zelfstandige prostituees hebben zich ontpopt tot ondernemer of zich verenigd in organisaties om de ramen te kunnen exploiteren. Geen van deze initiatieven leidde tot de daadwerkelijke heropening van de ramen. Van Run: “Terwijl de Nederlandse prostitutieaanpak wereldwijd respect heeft afgedwongen lijkt het er op dat de gemeente Utrecht de voordelen van deze progressieve wetgeving niet langer onderschrijft. De Utrechtse visie op prostitutie moet niet langer zijn dat het sluiten van ramen een oplossing is voor de problemen.” De JOVD roept het College van B&W op om het Utrechtse prostitutiebeleid in zijn geheel prioriteit te geven. Volgens de jonge liberalen kan het Utrechtse beleid niet worden beperkt tot het zoeken van een nieuwe bestemming voor de tippelzone maar moeten ook de heropening van de Hardebollenstraat en het Zandpad meegenomen worden in het beleidsplan.