“Stilteruimte”, dat is de misleidende benaming die de Universiteit Utrecht geeft aan drie locaties binnen de Universiteit. In feite worden deze ruimtes gebruikt voor gebed, meditatie en andere religieuze uitingen. “De Universiteit probeert gewoon te verdoezelen dat ze  gebedsruimtes faciliteren omdat ze ook wel weten dat dit niet hoort bij een openbare Universiteit”, zegt, Juliette van Gilse voorzitter van de JOVD Utrecht e.o.

 

Waar ze ineens vandaan komen is onduidelijk, maar ook de Universiteit Utrecht lijkt toe te geven aan religieuze wensen. Dit terwijl het doel van openbaar onderwijs juist is om onderwijs aan te bieden op een neutrale manier, los van religie. Toch  wordt er nu instellingsgeld gebruikt om religieuze praktijken te bekostigen. “Het geld zou moeten gaan naar de kerntaken van de Universiteit, onderwijs en onderzoek.” aldus de Utrechtse JOVD.

 

De JOVD Utrecht e.o. roept de Universiteit op deze “stilteruimtes” zo snel mogelijk om te bouwen naar studieplekken of lokalen. “Tijdens de tentamenperiodes is er ruimte tekort, het is te gek voor woorden dat een openbare Universiteit dan voorrang geeft aan gebedsruimtes.”