Oude bekenden

Veel bekende (oud-)politici leerden de kneepjes van het politieke vak bij de JOVD. Ben jij ons volgende toptalent?

Hans Wiegel

Hans Wiegel


Voormalig VVD-leider en oud-vicepremier Hans Wiegel is momenteel erevoorzitter van de JOVD. Wiegel was Landelijk Voorzitter in de jaren ’60 en rolde vanuit de JOVD door naar de Tweede Kamer. Als erevoorzitter adviseert Hans Wiegel het Hoofdbestuur en spreekt hij regelmatig op JOVD-activiteiten.

Mark Rutte


Mark Rutte was in zijn studententijd jarenlang erg actief bij de JOVD. Zo was Rutte maar liefst drie jaar Landelijk Voorzitter, van 1988 tot en met 1991. Inmiddels is Rutte erelid van de JOVD en spreekt hij regelmatig op JOVD-congressen. Met Mark Rutte kreeg Nederland in 2010 niet alleen voor het eerst een VVD-premier, maar ook voor de eerste keer een JOVD-premier! 

Jort Kelder

Jort Kelder


Jort Kelder, opiniemaker en voormalig hoofdredacteur van het blad Quote, is een actieve JOVD’er geweest tijdens zijn studententijd. Kelder was vanaf 1988 samen met Mark Rutte lid van het Hoofdbestuur en schreef regelmatig artikelen voor de Driemaster, het verenigingsblad van de JOVD.

Jan van Zanen


De Utrechtse burgervader Jan van Zanen was in zijn studententijd Landelijk Vicevoorzitter van de JOVD. Een tijdje geleden opende hij het politieke jaar bij de afdeling JOVD Utrecht e.o.

Frank de Grave


Senator Frank de Grave was van 1977 tot en met 1980 actief in het Hoofdbestuur van de JOVD. Nadat hij zich als JOVD-voorzitter in de media kritisch uitliet over de VVD, berispte VVD-politicus Harm van Riel de jonge Frank de Grave door hem in een achterkamertje aan zijn kraag op te tillen. Later werd de Grave onder meer minister van Defensie en financieel topman van DSB.

Johan Remkes


Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes studeerde in Groningen en was van 1975 tot en met 1977 Landelijk Voorzitter van de JOVD. Later werd Remkes onder meer minister en vicepremier.

Loek Hermans

Loek Hermans


Loek Hermans bekleedde in de jaren ’70, naast zijn studie Politicologie in Nijmegen, diverse bestuursfuncties bij de JOVD. Hermans is oud-voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer en spreekt hij nog regelmatig op JOVD-congressen.

Annette Nijs


Voormalig staatssecretaris van onderwijs Annette Nijs was Landelijk Voorzitter van 1987 tot 1988, en werd bij de JOVD opgevolgd door Mark Rutte. In 2004 volgde diezelfde Rutte haar op als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ed Nijpels


Voormalig VVD-leider Ed Nijpels was Landelijk Voorzitter van de JOVD in de jaren ’70. Tegenwoordig spreekt hij regelmatig op JOVD-activiteiten, zoals landelijke congressen.