Liberaal van het jaar

Liberaal van het jaar

Ieder jaar, traditiegetrouw tijdens de Nieuwsjaarsborrel, roept de JOVD een politicus,
wetenschapper of ander maatschappelijk betrokken persoon die zich heeft ingezet voor
liberale waarden en ideeën, uit tot Liberaal van het Jaar. De eerdere winnaars van deze
titel tref je op deze pagina aan. Klik op de naam van een Liberaal van het Jaar om meer
informatie over deze persoon te krijgen. 

 

Eerste Kamerlid Sybe Schaap (VVD) is uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2016. De politiek filosoof ontvangt deze prijs vanwege zijn gevecht tegen het opkomende populisme en durft tegen de eigen partij in te gaan.

De cabaretier en televisiepresentator Arjen Lubach ontvangt deze prijs vanwege zijn rol in het VPRO-programma Zondag met Lubach als waakhond voor de burger tegen de overheid. Ook roemt de JOVD zijn pleidooien voor het belang van privacy en de legalisering van softdrugs.

In 2014 is de Amsterdamse antiquair Michiel van Eyck -bekend geworden door het verkopen van Mein Kampf- uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar vanwege zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting en tegen het verbieden van boeken. 

Alexander Pechtold

In 2013 is Alexander Pechtold verkozen tot Liberaal van het Jaar vanwege zijn inzet voor economische hervormingen en zijn pleidooien voor burgerlijke vrijheden. 

Edith Schippers

Edith Schippers is verkozen tot Liberaal van het Jaar
2012 vanwege haar strijd voor een betere en betaalbare zorg. 

2011

Strafpleiter Inez Weski werd verkozen wegens haar strijd tegen het verval van de rechtstaat. 

Bits of Freedom

In 2010 werd de titel voor het eerst aan een organisatie uitgereikt: Bits of Freedom. Deze privacywaakhond werd haar niet aflatende werk om het internet een vrije plaats te houden. 

Hans Teeuwen

Cabaretier Hans Teeuwen is in 2009 verkozen tot Liberaal van het Jaar vanwege zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting Teeuwen heeft laten weten de prijs niet in ontvangst te nemen omdat “hij zijn liberale neus ophaalt voor alle prijzen waar geen geld aan verbonden is”. 

Neelie Kroes

Neelie Kroes ontvangt de titel door haar keiharde strijd tegen kartelvorming en het kritisch onderzoeken van staatssteun aanbanken en bedrijven. 

Sophie in ‘t Veld

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld verkozen tot Liberaal van het Jaar dankzij haar inspanningen voor homo- en vrouwenrechten en haar strijd tegen het uithollen van privacy en individuele vrijheden.

Toenmalig Minister van Financiën Gerrit Zalm kreeg in 2006 de titel uitgereikt vanwege zijn tomeloze inzet voor het op orde brengen van de staatsschatkist en zijn liberale beleid op het gebied van overheidsfinanciën. 

Femke Halsema

Femke Halsema is uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2005 door haar manifest Vrijheid eerlijk delen, waarin ze pleit voor een ID-baan voor alle werkzoekenden, versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de ww-uitkering. 

Sybilla Dekker

Sybilla Dekker is verkozen tot Liberaal van het Jaar 2004 dankzij haar inzet voor de liberalisering van de huizenmarkt. 

Aart Jan de Geus

Minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus is uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2003 vanwege zijn pogingen om de sociale zekerheid te hervormen. De Geus weigerde de prijs in ontvangst te nemen. 

Paul Cliteur is verkozen tot Liberaal van het Jaar 2002. 

Pagina's